Skip menu

Geprikt door een brandnetel en zoeken naar hondsdraf

Onze kleinkinderen spelen in een klein stukje bos. Ze klimmen in bomen en maken een hut. Hij gaat op jacht en zij zoekt kruiden. Traditioneler kan je het niet hebben, maar zij hebben geen enkele moeite met de rolverdeling. Bij het verzamelen van geschikte kruiden wordt onze kleindochter geprikt door de brandnetels. Het jeukt en ze vraagt me mee te zoeken naar hondsdraf. 'Tussen de brandnetels zoeken, oma, daar groeit het'. 

Mijn suggestie om dovenetel te proberen wordt van de hand gewezen. Het helpt niet en de bloemetjes zijn te paars. De plantjes die zij zoekt zijn blauwer en de blaadjes ruiken anders. Op de terugweg scoort ze raak. Ze wrijft met de blaadjes over de kriebelende plekjes. Met groene beentjes stapt ze in de auto. Waar ze die kennis vandaan heeft? Nou, gewoon! Ze is niet voor niets medicijnvrouw 😊.


Kom uit de schaduw

De boodschap van Hondsdraf is: 'Kom uit de schaduw'. Hondsdraf is een schaduwplant, die in eerste instantie dicht bij de grond blijft. Als de plant gaat bloeien richt hij zich op. De kleine bloemetjes reiken dan naar meer zon. De blaadjes hebben een sterke geur, vooral als je ze aanraakt. Ik leerde dat sterke geuren inwerken op je gevoelsleven en dat ze ontkrampend werken. Ze zijn ook desinfecterend. 
Dat had onze kleindochter goed begrepen. Ze wist dat ze Hondsdraf moest zoeken en dat het op een speciale manier rook. 

Een helpend kruid

Hondsdraf werkt goed bij kinderen die een beetje bang zijn en snel huilen. 
Het helpt bij hoest en bronchitis, maar bij huiduitslag als je stress hebt en dus bij brandneteluitslag.
Hondsdraf helpt niet alleen tegen de jeuk van brandnetels, maar ook tegen muggenbeten. Ook Weegbree kan de jeuk verzachten.


Kruidenpagina

Alle blogjes over kruiden staan op deze pagina bij elkaar:

Bronnen

Vakopleiding Kruidengeneeskunde bij Het Kruidenrijk
Yvonne Maessen en Jim Streefkerk Kruiden, signatuur en eigenschappen, 1993