Skip menu

Kruiden en planeten

Op deze pagina heb ik de kruiden op alfabetische volgorde geplaatst met een korte introductie. Door op de link te klikken kom je terecht bij het betreffende blogje. Nieuwe blogjes worden ertussen geplaatst. Onderaan vind je meer informatie over kindertypes en planeten.

Bij een aantal kruiden is een stukje toegevoegd uit de reader 'Kindje op moeders schoot', themadag georganiseerd door het Kruidenrijk. Samengesteld door Yvonne Maessen (kruidenleer, typologie en signatuur), Corrie van Rossem (Bachremedies, hier weggelaten) en mijzelf (verbinding met planeten). 
Nooit zelf gaan dokteren!


Nieuw: 11-11-2024: Klaproos

Braam (link)
Hondsdraf (link)
Klaproos (link)
Lavendel (link)
Madeliefje (link)
Paardenbloem (link)
Robertskruid (link)
Sint Janskruid (link)
Smeerwortel (link)
Vrouwenmantel (link)

Astrologie: kindertypes en planeten (link)

Braam, Mars en Venus


De Peterseliebraam

Uit: https://grootmoedersdagboek.blogspot.com/2023/08/zomerzoete-bramen.html

Braamtinctuur (Rubus) is ongeveer het allerbeste kruid dat je in huis kunt hebben. Het is onmisbaar in onze huisapotheek. Zodra we verkouden worden of een keelontsteking op voelen komen grijpen we naar Braam. We nemen het flesje mee op vakantie omdat het goed werkt als de spijsvertering van slag is. En ik heb het jaren gebruikt tijdens de menstruatieperiode omdat Braam bloedstelpend werkt.  Tegenwoordig bestel ik elk jaar een aantal flesjes bij kruidentuin Het Kruidenrijk. Braam heeft veel te bieden als je merkt dat je grieperig wordt. Het versterkt de weerstand. Zo komen we de winter dan wel door.

De zachte kant van Venus en de strijdbare kant van Mars komen samen in dit kruid. De witte bloempjes zien er lief uit. Braam verdedigt zijn zachte kant met stekels. Je komt er niet zomaar bij. Om evenwicht te bereiken heb je allebei de eigenschappen nodig. Braam helpt je op weg naar harmonie. Dus bij een teveel aan een van de twee kanten past dit kruid bij jou. Hoe het ook zij, ik knap er duidelijk van op 😉.

Uit: 'Kindje op moeders schoot' 

Type
Het Braamkind heeft eigenlijk twee kanten. Van binnen is het zacht en kwetsbaar. Naar buiten toe zet het al zijn stekels op om zichzelf te verdedigen. Hierdoor is het soms moeilijk te bereiken. 
Braam hoort bij het kind dat veel energie heeft en veel bezig is. 
Het is een kind dat naar buiten gericht is. Het kan zich prima verdedigen, maar houdt zijn kwetsbare kant verborgen. Doordat je eerst in contact komt met de verdedigende kant van dit kind, heb je even tijd nodig om het lieve, gevende deel te ontdekken.

Relatie Venus - Marspatroon: aanhankelijk zijn en ruimte voor jezelf nemen
Bij dit kindje is het de verdedigende kant, die het eerst opvalt. Het heeft veel ruimte nodig om zijn plannetjes uit te voeren. Het heeft ook veel energie, waardoor het sterk naar buiten treedt. 
Het is een kindje, dat snel geprikkeld kan zijn, en daardoor de neiging krijgt zijn territorium te verdedigen (Mars).
Onder dit gedrag zit de lieve, aanhankelijke kant van het kind verborgen. De kant, die graag samen met anderen speelt, en die niet van ruzie houdt, maar alles in harmonie wil laten verlopen (Venus).

Klachten
Keelpijn, verharde klieren, amandelontsteking, buikpijn, diarree

Hondsdraf en de planeet Venus



Uit: Kindje op moeders schoot 

Type
De Engelse naam voor Hondsdraf is Ground-Ivy: 'grond-klimop'. 
Dit kruid komt als het ware niet van de grond, het heeft moeite met het zich oprichten. Toch zie je dat de bloeistengel van de Hondsdraf zich opricht en naar boven komt.

Analoog daaraan is het kind, dat moeite heeft met het zichzelf oprichten / voor zichzelf opkomen. Dat geldt met name voor situaties, waarin het contact moet maken met de buitenwereld. Buitenshuis trekt het zich snel terug. Het is stil en verlegen en een beetje bang. Het blijft liever in de schaduw en gedraagt zich een beetje onopvallend. Het huilt snel en is zwak en onzelfstandig. Het lijkt moeite te hebben met het verwerken van indrukken uit de buitenwereld. Het zijn er snel teveel en het kind sluit zich af (). Het heeft niet de kracht om voldoende te reinigen (analoog hieraan heeft het moeite met de spijsvertering).

Het Hondsdrafkind gebruikt zijn energie vooral thuis, waar het zich in zijn element voelt. Daar springt het makkelijk uit de band.

Relatie met het Venuspatroon: geen relatie aangaan met de buitenwereld
Dit kindje is thuis op zijn best. Daar voelt het zich veilig en durft het zichzelf te zijn. Buitenshuis heeft het moeite om een relatie aan te gaan met anderen (Venus).
Het onderling uitwisselen van ideeën en gedachten is niet eenvoudig voor dit kind. Het heeft dan ook moeite met het verwerken van indrukken, die het buitenshuis opdoet. 

Klachten
Oorpijn, chronische oorontsteking, slechthorendheid, vieze adem.

Onze kleinkinderen spelen in een klein stukje bos. Ze klimmen in bomen en maken een hut. Hij gaat op jacht en zij zoekt kruiden. Traditioneler kan je het niet hebben, maar zij hebben geen enkele moeite met de rolverdeling. Bij het verzamelen van geschikte kruiden wordt onze kleindochter geprikt door de brandnetels. Het jeukt en ze vraagt me mee te zoeken naar hondsdraf. 'Tussen de brandnetels zoeken, oma, daar groeit het'. 

Klaproos


De klaproos is een kruid waar ik elk jaar opnieuw naar uitkijk. Het eerste rood tussen de witte en gele bloemen in de berm. Half mei is de tijd waarin je ze kan verwachten. Ik word er blij van, elke keer weer als ik ze parmantig tussen het geel en wit in de berm zie staan. 

Klaproos verschijnt soms in onze tuin. Ik kan er van genieten. Tegelijk is het een signaal om even bij stil te staan. Stoer en fragiel is ze. Ze valt op door haar rode kleur. 'Mij loopje niet voorbij', lijkt haar boodschap. En dat klopt. Tegelijk vallen klaprozen onder de categorie 'blijf van me af'. Plukken is uit den boze, want ze verwelkt waar je bij staat. 

Zelf vergelijk ik de klaproos altijd met een beetje zenuwachtige bloem. Als de plant in onze tuin oppopt (Engelse term is 'poppy' 😉) dan ga ik toch een beetje op mijzelf letten. Ben ik even te stoer in het naar buiten treden? Kom ik met mijn kwetsbare kant in het nauw? 

Een klein stukje signatuur staat geschreven in de Kruidenbundel van het Kruidenrijk p. 24 (Yvonne Maessen en Joke Visker): 'De plant lijkt sterk, maar is na 1 dag uitgebloeid. De bloem 'klapt omhoog' en wijst daarmee naar het ontladen van opgekropte emoties of acute ziektes'. 

Op p.70 van het boek Kruidenwijsheid Marjanne Huising) wordt aandacht besteed aan de Klaproos. De schrijfster heeft net een andere kijk op deze fragiele bloem. 'Klaproosmensen zijn net als een klaproosblaadje fragiel en kleurrijk' schrijft ze onder het kopje van 'De Kruidenmens'.  'Klaproosmensen hebben sterke meningen, maar er zit altijd compassie bij'. 

De kern in dit stuk is dat Klaproosmensen veel voor anderen kunnen betekenen. Vanuit hun eigen ervaringen kunnen ze met anderen meeleven. Tegelijk zit er een 'maar' aan. Als ze teveel meelijden verliezen ze hun kracht en kleur. 

Ook hier zie ik de tegenstelling van eigenschappen terug. Wel anders vertaald, maar met dezelfde tegensteling tussen stoer en fragiel. 

Uit: https://grootmoedersdagboek.blogspot.com/2013/06/klaprozen-spotten.html

Al een paar weken kijk ik naar ze uit en vorige week zag ik de eerste exemplaren in de buurt van Sliedrecht. Mijn antennes staan 'aan', maar de klaprozen die ik zie zijn spaarzaam. Ik keek naar ze uit omdat ze gewoonlijk half mei hun vrolijke rood mengen met de witte en gele bloemenpracht in de berm. Zondag maakten we een wandeling langs de  waterweg met als doel: klaprozen spotten. We kwamen de mooiste veldbloemen tegen, dat wel. Voor de rest was de oogst nul komma nul. Gisteren zag ik er enkele in de buurt van de rijksweg op een talud. 

Lavendel

Voor mijn verjaardag kreeg ik van mijn kleindochter deze prachtige tekening. Hij heeft een ereplekje op de kast gekregen. Lavendel is een van mijn lievelingskruiden. Er staan planten voor het huis en in de tuin. Ze worden druk bezocht door insecten. En nu, eind oktober, staan ze nog steeds in  bloei. Lavendel heeft een boodschap voor me...

Het Madeliefje en Venus



Uit: 'Kindje op moeders schoot' 

Type
Met blond haar, blozende wangetjes en een beetje mollig ziet het Madeliefjeskind er uit als 'Hollands welvaren'. Het is ongecompliceerd en lijkt erg zelfstandig. Het maakt zich niet druk en is behoorlijk meegaand.  
Daardoor lijkt dit kind niet zoveel aandacht nodig te hebben, en wordt het al gauw een beetje vergeten. Het moét wel een duidelijke ziekte krijgen om aandacht te krijgen, b.v. een acute infectie, hoge koorts , enz.

Relatie met het Venuspatroon
Het Madeliefjeskind past zich moeiteloos aan de wensen van anderen aan (Venus). Dit aanpassen gaat zo makkelijk, dat het lijkt alsof het er helemaal geen problemen mee heeft. Omdat het niet van zich laat horen, lijkt het al heel snel of alles goed gaat. Toch heeft ook het Madeliefjeskind recht op ruimte en aandacht voor zichzelf.

Klachten
Verkoudheid, hoest met veel snot en slijm, diverse huidproblemen, acute infectieziekten met koorts en uitslag. 

Op het eiland Lewis in Schotland groeien de madeliefjes aan de rand van het strand. Een klein beetje verbaasd ben ik wel. Het madeliefje hoort bij het kind dat iets uitstraalt van 'Ik red me wel. Om mij hoef je je geen zorgen te maken'. De madeliefjes op het strand lijken dezelfde boodschap af te geven....

Paardenbloem


De paardenbloem tooit de velden, en niet alleen de velden, maar ook de bermen. Ik zie hem vastgeklemd aan oude muren, in soorten en maten. Ze duiken op tussen de stenen van de stoep, parkeren zich in onze tuin en moeten er van mij weer uit. Erg gastvrij ben ik niet voor ze...


Robertskruid


'Het Robertskruid is een klein, iel plantje, dat in het bos in de schaduw, onder struikgewassen groeit, waar het bijna niet opvalt', staat er in mijn kruidenboek. Zo is het wel begonnen, een jaar geleden, tot het van ons de ruimte kreeg. Daarna nam het de hele tuin in beslag. Dat was niet helemaal de bedoeling. Ook dit jaar groeit het weer welig en het ziet er vrolijk uit. Toch gunnen we andere planten ook een plekje. We hanteren daarom een gedeeltelijk gedoogbeleid...

Sint Janskruid, Zon en Jupiter


Uit: 'Kindje op moeders schoot' 

Type
Het kind, dat baat heeft bij Sint-Janskruid, is het kind, dat overenthousiast is. Het krijgt te veel impulsen tegelijk, meer dan het in één keer kan verwerken. 
Dit kind reageert op iedere prikkel. Het reageert vooral met zijn hoofd. Omdat het zo enthousiast is, kan het zichzelf uitputten. Het raakt overprikkeld, met als gevolg slaapproblemen, bedplassen en concentratiestoornissen.

Tegengesteld hieraan is het kind, dat te strak wordt gehouden. Het voelt zich beperkt door te veel regels en afspraken, waardoor het in een keurslijf leeft. Dit kind heeft méér ruimte nodig om initiatieven te kunnen nemen. 

Relatie met Zon - Jupiterpatroon: zoveel impulsen, dat je het contact met je zelf verliest
Dit kindje heeft duidelijk last van een 'teveel' (Jupiter). Het is niet in staat zijn grenzen te bepalen en bij zichzelf te blijven (Zon), omdat het meegevoerd wordt door alle gebeurtenissen in zijn leventje.

Tegengesteld gaat het om het kind dat meer ruimte nodig heeft om te groeien (Jupiter) en meer kansen moet krijgen om zichzelf te ontwikkelen (Zon).

Klachten
Allerlei nerveuze klachten, hoofdpijn, buikpijn door spanning, slaapproblemen, bedplassen, oorpijn, opgezette klieren. 

Sint Janskruid is een van mijn lievelingskruiden. Misschien omdat het ook een beetje bij me past. Het is een kruid dat sterk verbonden is met de zon. Hoe meer zon, hoe meer bloemen er bloeien. De bloemen bloeien maar één dag, en dat een maand lang. Er zit geen systeem in de bloei, de bloemetjes lijken zich willekeurig te openen. Sint Janskruid is het zonnetje in huis...

Smeerwortel


Herken je dat? Dat er soms zomaar opeens een vreemde plant spontaan in je tuin is komen wonen? Heb je last van je knie, komt er een grote smeerwortelplant oppoppen. Het kruid ondersteunt klachten die te maken hebben met botten en weefsels. Dus met die knie kwam het wel goed. 'Toeval', zul je roepen, of 'zomaar onkruid dat aangewaaid is'...

Vrouwenmantel


Vrouwenmantel is een van die kruiden waar ik iets mee 'heb'. De zachte ronde vormen spreken me aan. Als klein plantje kreeg ze vorig jaar een plekje in onze tuin. Ze laat iets meegaands zien in haar uiterlijk. Met haar bladen vangt ze de dauwdruppels op, die schitteren in de zon. Het is alsof ze de tranen voor je opvangt. Ze staat te pronken in de tuin, mijn vrouwenmantel...

Astrologie 

Uit: 'Kindje op moeders schoot' 

De invloed van de eerste vijf planeten op een kinderleven

Bij kinderziektes vinden we hoofdzakelijk de invloeden van de eerste vijf planeten terug. Alle planeten hebben "een eigen terrein", waarop ze een hoofdrol spelen, vaak met een van de andere planeten in een bijrol.
Mercurius speelt een rol bij de zintuigen, maar ook bij de spijsvertering en het zenuwstelsel. Invloeden van de Maan en Venus vinden we terug als kinderen niet lekker in hun vel zitten. Huidproblemen of aandoeningen van de slijmvliezen kunnen hiervan het gevolg zijn. Bij ontstekingen en ongelukjes kijkt Mars om een hoekje.       

Vaak gaat het bij kinderen die ziek zijn om een combinatie van verschillende planeeteigenschappen, die op hún beurt verwijzen naar de klacht, waar het kind last van heeft... 

Vijf kindertypes                        
          
Het kind met zelfbewustzijn wil zichzelf kunnen zijn (Zon).
Het is leidend en staat graag in het middelpunt. 
Bij een te sterke invloed wordt het overheersend.
                                 
Het gevoelige kind wil zijn emoties kunnen uiten  (Maan)    
Het is betrokken en meelevend.  
Bij een te sterke invloed kan dit leiden tot overgevoeligheid.

Het communicatieve kind: wil contact kunnen maken, informatie uitwisselen (Mercurius). Bij een te sterke invloed wordt het zenuwachtig 

Het aanhankelijke kind wil samen kunnen werken, delen (Venus)
Bij een te sterke invloed kan he zich te afhankelijk opstellen. 

Het onafhankelijke kind wil opkomen voor zichzelf (Mars).
Het is zelfstandig en redzaam. 
Bij een te sterke invloed kan zich te assertief zijn of boos worden. 

Volgroeid

Bij Jupiter past de idealistische mens die zoekt naar het doel van het leven.
Bij een teveel van het goede kan dit leiden tot te veel impulsen.

Bij Saturnus past de serieuze mens die verantwoordelijkheid wil dragen.  
Bij een teveel van het goede kan dit leiden tot te veel regels. 

 Mercurius en het nieuwsgierige kind: Luisteren, uitspreken en 'vol' zitten

Communiceren is één van de belangrijkste basisvaardigheden, die je als kind moet verwerven. Om informatie binnen te krijgen gebruik je voornamelijk je zintuigen. Luisteren en praten vormen hierbij een belangrijk onderdeel. 

Astrologisch gezien hoort communiceren bij de planeet Mercurius.  Deze planeet staat symbool voor het opnemen van indrukken uit de buitenwereld. Kinderen willen graag leren, dingen weten. Ze kletsen honderduit. Ze vertellen, vragen, nemen informatie in zich op en wisselen informatie uit.     
Kinderen houden van afwisseling. Ze richten zich op de kleine dingen om zich heen. Ze verzamelen informatie met het doel die weer door te geven. 

Luisteren en oorontsteking

Natuurlijk krijg je van luisteren geen oorontsteking, en vanzelfsprekend zijn er bacteriën aan te wijzen als oorzaak voor dat zere oortje.
Toch moet je bij oorontsteking eens even stilstaan bij wat het kind aan moet horen. Een kind moet luisteren naar wat de volwassenen hem vertellen en daar aan gehoorzamen. 
Als je kind bent, kun je nog niet alles wat je aan moet horen verwerken. Soms beschermen kinderen zichzelf onbewust tegen deze overlast en krijgen ze oorontsteking. 
Als je een oorontsteking hebt ben je behoorlijk afgesloten van de buitenwereld. Je kan niet goed horen. Je kan niet luisteren naar wat je niet wit horen. Je sluit je af. 

Praten en keelontsteking

Keelontsteking wordt in verband gebracht met het uiten van je gevoelens. Met angst om te zeggen, wat je ergens van vindt, met voor jezelf opkomen door te zeggen wat jij er van denkt. 
Met boosheid die je 'inslikt', omdat je rekening houdt met de reacties van anderen. Je houdt dan dingen binnen, die je eigenlijk had willen zeggen. 

Verkouden zijn

Ook hier is snel een bacterie of virus als oorzaak aan te wijzen. Daarbij is verkouden zijn een van de meest voorkomende klachten, waar we last van hebben. Met de kans op hoesten, bronchitis, longontsteking of holteontsteking, allemaal klachten van de ademhalingswegen. 
Verkouden zijn betekent vaak: verstopt zitten. Je hebt rust nodig, je kan er even geen nieuwe informatie of indrukken meer bij hebben. Je aanvoerkanalen voor informatie zitten verstopt. 
Het contact met de buitenwereld wordt zo moeilijk, dat je je terugtrekt binnen jezelf. Eerst moet je in alle rust de oude indrukken en informatie kunnen verwerken. Daarna kun je je opnieuw open stellen voor informatie van buiten.

Hoesten

Het hoesten geeft eigenlijk aan, dat je aandacht wilt voor dat wat jij te vertellen hebt. Het geeft aan, dat je iets naar buiten wilt brengen, maar dat je daar geen ruimte voor krijgt.

Bronchitis

Bronchitis vraagt eveneens om meer ruimte dan er kennelijk beschikbaar is. Het is een verkapte vraag om meer levensruimte en zelfstandigheid. 
Je zou kunnen zeggen, dat het accent bij de uitwisseling verschoven is van binnen naar buiten. De invloed van buiten overheerst, en de ruimte die er voor jezelf overblijft, geeft je een gevoel van benauwdheid. Met andere woorden: je hebt te weinig ruimte voor jezelf, en te weinig mogelijkheden om dat wat je zelf belangrijk vindt, naar buiten te brengen. Het evenwicht in de communicatie is verstoord. 

Mercurius en het analytische kind: je buik er vol van hebben 

Het kleine kind krijgt heel veel indrukken te verwerken. Het kan nog niet alles wat het ziet en hoort een plaatsje geven. Als volwassenen hebben we niet altijd in de gaten, dat de informatie en indrukken, die op het kind afkomen, lang niet altijd passen in de belevingswereld. Een kind heeft tijd nodig om te wennen aan het leven in de grote-mensen-wereld. 

Astrologisch gezien hoort ordenen bij de planeet Mercurius. Om niet te verzanden in een chaotische wereld moeten we ons dagelijks leven ordenen. 
Kinderen doen dat op hun eigen manier. Ze ruimen hun kamertje op, ze zetten hun speelgoed op een bepaalde manier in de kast. Ze doen dingen in een bepaalde volgorde. Op die manier ontstaat er structuur in hun leventje. Door het ordenen verdelen ze de dag in kleine stukjes, die ze kunnen overzien. Ze verdelen de dag zo in 'hapklare brokken'. Hierbij zal de opvoeder moeten helpen. 
Kinderen hebben dus structuur en regelmaat nodig, om de dagelijkse situatie te kunnen overzien. 

Een kind heeft dus tijd nodig om te wennen aan het leven van alledag. Het kan niet alle informatie op volwassen niveau verwerken. Ongemerkt kunnen we een kind confronteren met te veel indrukken. 
Een kind kan niet 'blijven zitten' met vragen, die het niet kan beantwoorden of problemen die het niet kan plaatsen. Het ervaart de voor hem overbodige informatie als ballast.

Buikpijn heeft te maken met het niet verwerken van indrukken, die je nergens een plaatsje kan geven. Je kan je buik vol hebben van situaties, die voor jou moeilijk te verteren zijn. 
Sommige kinderen krijgen buikpijn, als ze weten, dat ze iets moeilijks moeten doen, of als ze er tegenop zien om in een nieuwe situatie te stappen. Buikpijn en misselijkheid kunnen signalen zijn, die het kind gebruikt om aan te geven, dat het 'zijn buik vol heeft' van school. 

Venus en het samenwerkende kind: Lekker in je vel zitten

Het Venuskind houdt van harmonie. Het voelt zich allerminst prettig, als er in zijn omgeving ruzie gemaakt wordt. Daarbij is het zo, dat het eerder dan andere kinderen disharmonie zal ervaren. Daarom doet een Venuskind alle moeite om het gezellig te houden. Het zal zich naar een ander toe lief en aanhankelijk gedragen. Het is vriendelijk en welwillend en geeft snel toe aan de wensen van andere kinderen. Als het maar gezellig is, is dit kind dan ook al snel tevreden. 

Toch komt er een moment, waarop het zichzelf te veel inlevert. In plaats van aanhankelijk, wordt het afhankelijke van de ander. Het moet te veel van zichzelf en zijn ideeën inleveren om nog harmonie te ervaren. Het is van binnen uit balans, terwijl het naar buiten toe vriendelijk en toegeeflijk blijft. Onderhuids kriebelt het en jeukt het om de harmonie te herstellen, om ervoor te zorgen dat er gelijkwaardigheid ontstaat op het gebied van de samenwerking. Maar als het hier aan toegeeft, dan heeft het een probleem: de harmonie in de relatie wordt verstoord, terwijl er zoveel moeite is gedaan om die goed te houden. 

Onze huid is letterlijk een grens tussen onszelf en de buitenwereld. Wat we niet van onszelf willen laten zien, houden we lekker binnen. 
Ja, dat hadden we gedacht! Onze huid verraadt precies, wat we van binnen voelen. Het begint al met blozen, bleek worden, kippenvel krijgen. En dat zijn dan nog de reactie op plotselinge gebeurtenissen.
Huiduitslag en eczeem kan ontstaan als we niet in harmonie zijn met de buitenwereld. We zijn op dat gebied niet in balans en we moeten zoeken naar een nieuw evenwicht in de relatie met onszelf en met de ander. 
Er is iets, dat je aan de ander kwijt wilt. Het staat op uitbreken, maar je dringt het nog terug. Als wijzelf niet aangeven, dat we het moeilijk hebben op dit gebied, of als we ons daar niet van bewust zijn, dan geeft onze huid ons een signaal: let op, hier moet aan gewerkt worden!