Skip menu

Sint Janskruid: Het zonnetje in huis

Sint Janskruid is een van mijn lievelingskruiden. Misschien omdat het ook een beetje bij me past. Het is een kruid dat sterk verbonden is met de zon. Hoe meer zon, hoe meer bloemen er bloeien. De bloemen bloeien maar één dag, en dat een maand lang. Er zit geen systeem in de bloei, de bloemetjes lijken zich willekeurig te openen. Sint Janskruid is het zonnetje in huis...


Druk, druk, druk...

Sint Janskruid is een van mijn lievelingskruiden. Misschien omdat het ook een beetje bij me past. Het is een kruid dat sterk verbonden is met de zon. Hoe meer zon, hoe meer bloemen er bloeien. De bloemen bloeien maar één dag, en dat een maand lang. Er zit geen systeem in de bloei, de bloemetjes lijken  zich willekeurig te openen. 
Je kan dat 'vertalen' als alles leuk vinden, alles tegelijk aan willen pakken, waardoor je te veel op je neemt. Alleen merk je dat niet zo snel, want alles is leuk en je vindt alles is de moeite waard. Ongemerkt creëer je dan chaos. 
Maar stel dat je iemand bent, die juist teveel prikkels ervaart. Dan vindt je alles weer gauw te veel. In dat geval helpt het kruid om je wat losser te  schudden. 

Een helpend kruid 

Sint Janskruid helpt goed bij winterhanden (bloedsomloop).
Het kalmeert je zenuwstelsel.
Het werkt o.a. bij een slechte spijsvertering.
Het is desinfecterend en wond genezend. 


Bloeien op midzomer

Rond Sint-Jan begint de plant te bloeien. In de dag voor de langste nacht (21 juni, zomerzonnewende) wordt het Sint Janskruid of hertshooi verzameld. Je hoorde het Sint Janskruid te snijden op de avond voor het feest en wel precies op de goede manier. Dan hielp het tegen onweer, brand en ziekte. Het kruid werd in een kruidwis opgehangen 'aan balk en venster'. Er wordt zelf verteld dat de boerinnen hun koeien er mee inwreven zodat ze meer melk zouden geven.

En... je moest opletten wat je die nacht droomde, want dat was van grote betekenis!


Kruidenpagina

Alle blogjes over kruiden staan op deze pagina bij elkaar:

Bronnen

Vakopleiding Kruidengeneeskunde bij Het Kruidenrijk
Maessen, Yvonne  / Streefkerk, Jim, Kruiden, Signatuur en eigenschappen