Skip menu

De Boommaan en de Taxus: boomkalender maakt een sprongetje

De Maan van de Vallende Bladeren valt tussen 10 november en 10 december. Daarna begint de Boommaan waarvan de volle maan valt tussen 10 december en 21 december. Bij de Boommaan hoort de Taxus. Kort maantje dan, registreer ik. Want op 21 december begint de Maan van de langste nacht. Dat laatste vind ik dan wel weer passend. De volle maan valt dit jaar (2012) echter pas op 28 december. Dan is de Boommaan is al geĆ«indigd. Hoe zit dat eigenlijk? ...


Niet altijd aan de beurt
 
De boommaan wordt alleen wordt ingevoegd als laatste maan van de cyclus, als er een volle maan valt tussen 10 en 20 december. Dat gebeurt zeven keer in de negentien jaar en is het geval op 17 december 2013. 


Op 12 december 2019 valt de eer weer aan de Boommaan

De Taxus

Bij de Boommaan hoort de Taxus. Je vindt hem vaak bij kerkhoven, zoals ook het geval is in ons stadje. De Taxus kan ontzettend oud worden. Sommige exemplaren zijn eeuwenoud. Wordt de boom met rust gelaten en niet door mensenhand gesnoeid, dan groeien de takken naar de grond en vormen nieuwe stammetjes rond de moederboom. 

Het kan gebeuren dat de boom zo oud is, dat de binnenkant afsterft en je middenin kan staan. In Alton Barnes (Engeland ) staat een oude taxus met een holle binnenkant. Een foto ervan vind je hier onder.
Over de oudste taxus in Nederland staat een stukje geschreven op deze site. 


Eeuwenoude taxus bij Alton Barnes in Engeland (zomer 2004)
Binnen in de holle boom kun je staan


In de stam zit de kop van de Greenman verborgen

Venijnboom en geneesmiddel

De boom wordt ook 'Venijnboom' genoemd vanwege de giftige werking voor mensen en paarden. De giftige zaden zitten in het omhulsel van de bes. Voor vogels zijn ze eetbaar, maar paarden zijn ze fataal. 

Positief is dat uit de Taxus een kanker remmend kan worden gewonnen. Er zitten dus twee kanten aan het verhaal. 

Het hout is zo soepel, dat er van oudsher pijlen van gemaakt werden. Laten we hopen dat ze niet als gifpijlen gebruikt werden.

De eeuwig durende cyclus 

De eeuwig groene boom met rode besjes staat voor de eeuwigdurende cyclus van leven en dood, voor transformatie van de ene vorm naar de andere vorm. Ook onze eigen kerstboom vertelt het verhaal van donker naar licht. 

Gaat het bij de Taxus om de levenscyclus, bij de kerstboom gaat het om de jaarcyclus. En om even op 21 december terug te komen, dit jaar valt deze datum samen met het einde van de grote cyclus van bijna 26.000 jaar. Die kerstboom, ja die staat er nog niet bij ons. Daar moeten we even tijd voor nemen :-).


Deze eeuwenoude Taxus staat bij Roslynn Castle (Schotland 2018)


De takken geven de boom een grillig patroon


Taxussen op een rij in Roslynn Glen (Schotland 2018)


Door het wortelstelsel zijn de bomen met elkaar verbonden



Voedselbos Vlaardingen (2017)
Hoe oud zal deze kleine Taxus al wel niet zijn?


Boomkalender

De Taxus maakt deel uit van de Boomkalender. Link naar deze pagina: 



Noten

Maassluis, in het park aan de buitenrand van het graf