Skip menu

De Meidoorn en de Grasmaan

De Volle Maan van de Grasmaan valt tussen 17 mei en 16 juni. De boom die bij deze maan hoort is de Meidoorn. Het kleine stekje dat we meenamen van het landje van mijn broer is na een paar jaar in onze tuin uitgegroeid tot een behoorlijke boom. De zacht-witte kleur en bijzondere geur trekken dagelijks mijn aandacht. De meidoorn straalt een zachte en kalme energie uit. Onder haar bloementooi kom ik tot rust...



De Meidoorn in volle bloei

De Meidoorn

Buiten is de schoonheid op zijn hoogst. Waar ik ook kijk, overal zie ik de meidoorn in bloei.  De plant laat een zachte, vriendelijke kant zien met zijn witte bloempjes. Wil je er dichtbij komen, dan weert zij zich af met haar stekels. Kom me niet te na, lijkt de boom te willen zeggen, want dan ga ik in de verdediging. In de vrije natuur sluit de Meidoorn soms een deal met de Braam. Samen vormen ze een ondoordringbare haag. De beschermingstactiek werkt goed. Ik denk er niet aan om ze te benaderen. Vanaf een afstandje genieten lukt me prima. 





Soms sluit de Meidoorn een deal met de Braam
Samen vormen ze een ondoordringbare haag


Beltane

Op het moment dat de groeikracht van de natuur op zijn hoogst is werd in het verleden het Beltanefeest gevierd. Paren vierden de liefde in de natuur en beloofden elkaar trouw voor een jaar en een dag. Hiermee werd ook de verantwoordelijkheid voor een eventuele zwangerschap genomen. Na afloop waren de partners vrij of konden de keuze maken om bij elkaar te blijven.

Meifeesten

In het oosten van het land wordt de Meiboom opgezet. Een lange dunne boomstam wordt gekroond met een krans van Meidoornbloesem en krijgt een plaatsje op het dorpsplein. Aan de krans of hoepel hangen rode en witte linten. De Meibruid wordt gekozen en de ongehuwde mannen dingen om haar hand. Het verhaal gaat dat ze daarvoor in de paal moeten klimmen en meibloesem mee naar beneden moeten nemen. De Meikoningin is in het wit gekleed en is getooid met een krans van bloemen. Om de Meiboom wordt gedanst met de linten in de hand. Tijdens het dansen worden de linten in- en uit elkaar gevlochten.
In Landgraaf wordt de meiboom verstopt in het bos en moet gezocht worden. De meiboom krijgt daar een plaatsje voor het huis van de Meikoningin of Pinksterbruid. Er vindt een optocht plaats met de Meikoningin in een koets aan het hoofd en als afsluiting is er een receptie met een bal.

Oude gebruiken

De meidoorn is een betoverde boom die beschermd wordt door de feeën en de oude magie. Een boom die alom gerespecteerd wordt.  
Meibloesem geef je aan een vriend, maar je wordt verondersteld het niet in huis mee te nemen, want dan brengt het ongeluk. 
Meidoorn opent het hart. "Ga naar de meidoorn als je de liefde in je hart wilt vinden'.
Twijgjes ervan werden aan de wieg van pasgeboren baby's gehangen om hen te beschermen en tijdens huwelijksceremonies gebruikt om geluk en vruchtbaarheid te brengen.
Als de boom bij een bron groeit, zie je vaak dat er lintjes aan zijn gehangen als dank voor hun rol als bewaker van de bron.
De meidoorn werd ook als genezende boom gezien voor wratten, tandpijn, koorts, en gewrichtsreuma. 


Legende

In Glastonbury staat de heilige meidoorn, die ontstaan is uit de staf van Jozef van Arimathea, toen hij deze in de grond stak tijdens zijn bezoek aan het heilige eiland, kort na de dood van Jezus. 
Rond die tijd was Glastonbury een eiland en werd er vanuit de haven gehandeld met het buitenland.
Deze meidoorn bloeit twee keer per jaar: met kerstmis en in mei. Met kerstmis werden de bloeiende takken naar de koning gebracht. Toen deze Engelse koning in 1649 werd onthoofd, werd ook de boom omgehakt. Op Weary Hill staat nog altijd een stek van de boom. 


De Meidoorn op Weary Hill in Glastonbury




Boomkalender

De Meidoorn maakt deel uit van de Boomkalender. Link naar deze pagina: 

Bronnen

Marcel De Cleene , Marie Claire Lejeune - Compendium van Rituele Planten in Europa e.a.