Skip menu

De Sneeuwmaan en de ES

De Es wordt gezien als de levensboom. In de Noorse mythologie staat deze bekend als de Yggdrasil, waaraan Wodan zich ophing om de wijsheid van de runen te leren kennen en verlichting te bereiken. De wereld-Es werd als de zetel van de goden beschouwd. De boom was verbonden met alle hoeken van het universum en herbergde ontelbare diersoorten...




De Yggdrasil of de Wereldboom

De Sneeuwmaan duurt van 18 februari tot 19 maart. De volle maan valt tussen deze twee data. De boom die bij de Sneeuwmaan hoort is de Es. De wereld-Es werd als de zetel van de goden beschouwd. 
In de top van de boom verkende een gouden haan de horizon, om de goden te kunnen waarschuwen voor een aanval van de reuzen. Een arend overschouwde eveneens de wereld. Onderaan de boom knaagde de slang Nidhogg, die voortdurend in onmin leefde met de aarde. Het eekhoorntje Ratatosk fungeerde als loopjongen. Hij liep voortdurend heen en weer om de twee rivalen hun wederzijdse verwensingen over te brengen. 

Drie werelden aan zijn voet

Yggdrasil had drie enorme uitgestrekte wortels die elk aan een bron lagen (het land der Asen, Nevelheem en Reuzenheem). Door zijn drie wortels was Yggdrasil verbonden met de mensen, de goden en de reuzen en werd daardoor universeel. Hij was verbonden met het verleden en de toekomst en als as van het universum groeide die kosmische boom in drie werelden: de onderwereld, de zichtbare wereld en het firmament. 

De Es is altijd gezien als de levensboom, de kosmische boom of de wereldboom. Zijn takken reikten tot in de hemel en zijn wortels kwamen tot in de hel. Er is verbinding van boven naar beneden en van buiten naar binnen. De Es maakt je bewust van de universele waarheid dat alles met alles in harmonie verbonden is. 



De boom die bij de Sneeuwmaan hoort is de Es

Planeten en edelstenen

Als edelstenen worden koraal en turkoois genoemd, als heersende planeten de Zon en Neptunus en in het kader van de Wereldboom ook wel het Universum zelf. 


Boomkalender

De Es maakt deel uit van de Boomkalender. Link naar deze pagina: 





Noten

De Es hoort bij de bomen van de Maankalender. Boven in de balk vind je onder het kopje Boomkalender  meer over de dertien bomen die daarbij horen.