Skip menu

Doornroosje en de Meidoornhaag

De volle maan van de Grasmaan valt tussen 17 mei en 16 juni  De boom die erbij hoort is de meidoorn. Ik zit graag onder de meidoorn in onze tuin. De witte bloemetjes geven een zachte en lieflijke indruk. Natuurlijk weet ik dat de scherpe doornen ook aanwezig zijn, maar die weet ik handig te ontwijken. De stekels vormen een natuurlijke barrière. Je laat je uiteindelijk maar één keer zo venijnig prikken. In Keltische tijden werd de meidoorn door die barrière als 'unlucky'  gezien. In de Ierse folklore wordt de vergelijking gemaakt met een magische barrière... 



Meidoorn in bloei

De symboliek van de meidoorn 

Er is geen doorkomen aan als je de meidoorn als een blokkade op je (levens)pad vindt. Als een haag kan de boom een onneembare vesting voor je worden. Je hoeft niet eens te proberen om een doorgang te vinden, want de strijd met de pijnlijke dorens ga je niet vrijwillig aan. 
In de Ierse folklore wordt een vergelijking gemaakt met een magische barrière. Het bijzondere aan het geheel is dat de takken wijken als de tijd daar is, of dat er doorgang verleend wordt als je aan een aantal moeilijke opgaven voldaan hebt. Je kan ook de vergelijking maken met de tijd nemen om je voor te bereiden op een nieuwe fase (of actie).

Doornroosje 

Ik moet denken aan het sprookje van Doornroosje. Hoe kom ik op het idee dat het hier om een rozenhaag zou gaan? Word ik om de tuin geleid door de naam Doornroosje? Was de haag die het kasteel overwoekerde soms een meidoorn? De toegang tot het slot met de prinses blijft ontoegankelijk tot de juiste tijd daar is. 
Nou heb je doorns in soorten en maten en het is zeker zo dat rozenstruiken moeilijk doordringbaar zijn. Mijn ervaring is dat de doorns van de meidoorn gemener prikken en scherper zijn. En bramen moet je heel voorzichtig plukken. In onze tuin staan zowel de meidoorn als de braam en de roos. Het valt nog niet mee om goede foto's van de doorns te maken.
Nieuwsgierig zoek ik op internet naar de oudste versie van het verhaal. Wat staat er nou eigenlijk precies over die doornhaag?  Ik raak er meer en meer van overtuigd dat de Meidoorn de rol van haag in het sprookje verdient 😉.


Roos


Meidoorn


Braam

Doornroosje en de meidoornhaag

'Rondom het slot groeit een ondoordringbare doornenhaag' staat er in het sprookje van Grimm (1812). In de oudere versie van Charles Perrault (1697, La belle au bois dormant: de schone slaapster in het bos) groeit er een haag van bomen, bramen en doornstruiken rond het kasteel. 
En: 'Na honderd jaar wijken echter de doorntakken voor de uitverkoren prins'. Hier vind je het thema van de tijd die rijp is terug.  



Een ondoordringbare doornenhaag


Een haag van bomen, bramen en doornstruiken 

Doornroosje is de naam die de gebroeders Grimm aan de prinses hebben gegeven. Hun versie van het sprookje is wat lieflijker dan dat van Perrault, dat eindigt met het plan van de koningin om de prinses samen met haar dochtertje en zoontje op te eten. De prins komt net op tijd terug van de jacht en en uiteindelijk komt alles op het laatste moment goed. Het oudste verhaal dat over een slapende prinses gaat stamt uit 1340 (Franse ridderroman  Perceforest). De rol van de prinsen in de tussenliggende verhalen is minder sprookjesachtig. Maar dat terzijde... 




De Meidoorn maakt deel uit van de Boomkalender. Link naar deze pagina: 


Bronnen

Graves, Robert, The White Goddess, 2001
Mountfort, Paul Rhys, Ogam, 2001
Murray, Liz en Colin, Het Keltisch Bomen Orakel, 2001