Skip menu

Het bos ontwaakt: de Lijsterbes en de IJsmaan

Het bos waar we door lopen lijkt uit zijn winterslaap te ontwaken. De mate waarin de bomen in blad staan varieert. De lijsterbessen staan overal en de besjes zijn zich al aan het vormen. In die besjes zit het geheim...



Opvallen door je kleur


Dit is nog een heel klein exemplaar, maar de besjes zijn zich al aan het vormen


Contrast tussen rood en wit

In de besjes zit het geheim

De bes heeft tegenover het steeltje een vijfpuntige ster, een pentagram, dat geldt als een oud magisch symbool voor bescherming. Lang geleden hing men bosjes van de lijsterbes boven de deuropeningen en stallen. De boom werd geplant bij huizen en kerken om onheil af te weren. 


In de besjes zit het geheim

De Lijsterbes bij de Pierre Haina

Tijdens een wandeling langs de megalieten van Wéris kwamen we aan bij de Pierre Haina, de vreemd gevormde rots, die door de bewoners van de streek elke voorjaar wit gekalkt werd. Deze steen is omgeven door legenden. 
Naast de steen staat een lijsterbes. Een magische boom naast een magische steen dus. Terwijl ik een tijdje zat te genieten van de plek en het uitzicht, zag ik dat bezoekers lintjes hadden gehangen aan de lijsterbes. Twee witte lintjes en een derde bestaand uit gekleurde draadjes wol. De lijsterbes diende hiermee als 'lapjesboom'. 


Lapjesboom of Koortsboom

De lapjes of lintjes werden aan een speciale boom gehangen. Dat lapje bestond dan meestal uit een stukje van de kleding die door de zieke gedragen werd. De boom zorgde er dan voor dat de koorts verdween. 
Oude gebruiken zijn kennelijk moeilijk uit te bannen. Eerder schreef ik over een oude lapjesboom in het Liesbos bij Breda en de lintjes aan de boom bij Overasselt.



Boomkalender

De Lijsterbes maakt deel uit van de Boomkalender. Link naar deze pagina: 
De volle maan van de IJsmaan valt tussen 19 januari en 18 februari.


Websites