Skip menu

Jachtmaan: Vriendje voor de druif

 De druif is de plant die bij de Jachtmaan hoort. Nee, ik moet me netter uitdrukken: de wijnrank is de plant die bij de Jachtmaan hoort. Voor mezelf ben ik er niet goed uit of ik de wijnrank tot de planten reken. Voor mij is het geen struik en ook geen boom, maar hij kan wel groot en dik worden. Door zijn manier van groeien verbindt de plant zich met andere bomen en brengt ze op die manier bij elkaar...


Verbinden in harmonie

De wijnrank heeft andere planten nodig als ondersteuning voor het groeien. Door zijn manier van groeien verbindt de plant zich met andere bomen en brengt ze op die manier bij elkaar. In onze tuin is dat goed te zien. Onze wijnrank leeft in harmonie met onze vlier. Er is geen sprake van verstikking of omklemming. De wijnrank is gewoon vriendjes met de vlier geworden om verder te kunnen groeien. En dat is hem dit jaar aardig gelukt. De ranken waaieren ver boven de vlier uit en schommelen in de wind. De druiven uit de tuin doen het niet dit jaar. Er hangen zielige trosjes aan de takken. De vogels zijn er blij mee, wij wat minder 😉.



De legende van de wijnrank

De eerste wijnrank zou door Dionysus geplant zijn. De jonge god vond het plantje toen hij op reis was en uitrustte onder een boom. Hij wilde het meenemen, maar was bang dat het onderweg uit zou drogen. Daarom stopte hij het in een vogelbotje. Maar omdat het zo snel groeide stopte hij het botje met het plantje in het dijbeen van een leeuw.  Dat was een stukje groter. Maar daar paste het al snel ook niet meer in. Maar het been van een ezel was groot genoeg om het geheel in te stoppen en zo kwam Dionysus uiteindelijk aan in Naxos. Daar wilde hij het plantje poten, dat inmiddels een heester was geworden aldus de legende. Maar natuurlijk kreeg hij de beenderen en de wortels niet meer uit elkaar dus stopte hij alles maar samen in de grond. De plant sloeg aan, groeide en kreeg na de bloei zoete bessen. Dionysos perste er sap uit in een gouden beker. 
'Toen de mensen later de wijn gingen drinken kwamen er eerst lieve tonen uit hun mond, daarna werden ze zo sterk als een leeuw en tenslotte zo dom als een ezel' (Compendium van rituele planten in Europa, p.111). Helaas werd de druif omgehakt door Damascus en werd de huid van Dionysus gebruikt om er wijnzakken van te maken (uit: .

In de hedendaagse kruidengeneeskunde worden aan druiven nog altijd aansterkende eigenschappen toegeschreven. Pleegzuster Bloedwijn is een rode wijn versterkt met calcium en ijzer en wordt aanbevolen bij bloedarmoede. Zelf geloof ik wel in het verhaal dat een glas rode wijn  goed is voor je bloed 😉.



Boomkalender

De Druif of Wingerd maakt deel uit van de Boomkalender. Link naar deze pagina: 



Bronnen

Cleene, Marcel - Lejeune, Marie Claire, Compendium van rituele planten in Europa, p.111), 2000