Skip menu

Lente, de Maan van de Dood, de Els en de Ram

 Elk jaar opnieuw verheug ik me op de lente. Gisteren stond de Zon op de laatste graad van het teken Vissen en schoof in de loop van de dag door naar Ram. Dag en nacht waren even lang en vanaf nu worden de dagen dus langer. Vanaf nu wint het licht aan kracht en heerst de dag over de nacht. De Sneeuwmaan maakt plaats voor de Maan van de Dood. Vanaf nu wint het licht aan kracht en heerst de dag over de nacht.  Laat de lente maar komen...


De Maan van de Dood 

Maandag maakte de Sneeuwmaan plaats voor de Maan van de Dood. Deze Maan loopt van 19 maart tot 18 april. De Volle Maan valt dit jaar (20130 op 31 maart en vlak daarna is het Pasen (1)
Dat Aprilletje Zoet wel eens een witte hoed heeft houd ik graag theoretisch. Die winterbanden zitten er trouwens nog om. Ik negeer de heersende kou en trek met Pasen iets luchtigs aan, net zoals ik dat als klein meisje deed. Alsof ik daarmee de komst van de lente kan forceren 😉. 

De symboliek van de Els 

De boom die bij de Maan van de Dood hoort is de Els. De Els is altijd beschouwd als een magische boom en wordt geassocieerd met de Elfenwereld. Hij werd niet gekapt omdat de Elfenkoning er woonde. In Ierland was het vellen van de boom ooit strafbaar en dit werd dan ook tot rond 1950 vermeden. 
De boom is klein, maar heeft verborgen krachten. In de verhalen wordt hij neergezet als een vechter, maar de boom groeit vaak aan de waterkant. De Els draagt daarom in de symboliek mannelijke en vrouwelijke kwaliteiten in zich van vuur en water. De boom helpt je om nieuwe situaties aan te kunnen. Dat past goed bij de energie van het teken Ram. 

Mensen die geboren zijn tussen tussen pakweg 21 maart en 20 april houden van uitdagingen en willen graag nieuwe plannen uitvoeren. Ze kunnen enthousiast aan de slag gaan en vergeten dat andere mensen soms wat tijd nodig hebben om hen te volgen. Ze lopen voorop en tonen leiderschap. Ze durven voor zichzelf op te komen. Ram is het eerste teken van de dierenriem en markeert daarmee ook het begin van de lente. De energie van de Ram en de Els liggen in elkaars verlengde. Voeg er de Keltische god Bran aan toe en je hebt een strijdbaar trio 😉.


De boom die bij de Maan van de Dood hoort is de Els.

De strijdbare Bran

De aarde zal toch zeker wel een keertje dit jaar wakker gekust worden door de Zon? Misschien hebben we daar de strijdbare Keltische Bran voor nodig. Hij staat symbool voor de symboliek van de Els. Gewapend met speer en zwaard duwt hij het donker van de winter weg. Hij heeft de groene draak verslagen en viert zijn overwinning op het seizoen...


De symboliek van de Els zie je terug in de figuur van de Keltische God Bran. 
Deze prachtige plaat komt uit het boek: The Celtic Lunar Zodiac p. 56
 © tekst: Helena Paterson
 ©  illustraties: Margaret Walty, 1992
Met dank voor de toestemming 


Boomkalender

De Els maakt deel uit van de Boomkalender. Link naar deze pagina: 


Noten

(1) 
De volle maan van de Sneeuwmaan valt tussen 18 februari en 19 maart.
De volle Maan van de Maan van de Dood valt tussen 19 maart en 18 april.
Pasen loopt als het ware met het maanritme mee en valt altijd op de eerste zondag na de volle maan die volgt op de lente equinox (21 maart). 
Pasen valt dit jaar (2024) op 31 maart na de volle maan op maandag 25 maart.


Bron afbeelding

Paterson, Helena, The Celtic Lunar Zodiac, 1992
© afbeelding Margaret Walty, 1992