Skip menu

Na Kerst draagt de Hulst het stokje over

De Eik wordt in de Boomkalender opgevolgd door de Hulst. Ze worden ook wel de Eikkoning en de Hulstkoning genoemd. Tijdens de zomerzonnewende strijden de Eikkoning en de Hulstkoning om de macht. De energieën van de eik en de hulst zijn heel erg gelijk, maar de eik is het sterkst tijdens het lichte halfjaar, terwijl de hulst krachtiger is in de tweede helft van het jaar. Eigenlijk zijn ze even sterk. Daarom besluiten ze het koningschap te delen. Ik vind er een prachtig plaatje van in een Noors tijdschrift. De Hulstkoning staat er nog in volle glorie bij. Nog even, want op 6 januari is het tijd om het stokje over te dragen...




De Hulstkoning staat er nog in volle glorie bij. 
Lijkt die niet een beetje op een kerstman?
Credits Getty Images Renphoto

Strijd om de macht

Ik zie het voor me: De eik, groot en sterk en eeuwenoud regeert de lichte helft van het jaar. Als het licht na de langste dag langzaam afneemt is daar de Hulst met haar belofte van eeuwig groen. De belofte dat het licht zal overwinnen en dat het een terugkerend ritme betreft. Met haar rode besjes brengt ze een beetje kleur in het leven. Haar beurt om afscheid te nemen van de macht is zo rond 6 januari. Dan geeft ze als vanzelfsprekend de scepter weer over aan de Eikkoning. Zo gaat dat al eeuwenlang.


Eikkoning (eigen foto)                       Hulstkoning (internet)

In het boek The Celtic Lunar Zodiac staat een prachtige afbeelding van de Hulstkoningin. In het boek 'De heilige Buxusmoeder' spreekt Marjanne Huising over de Hulstzuster. Voor mijn gevoel is dat logischer in het kader van de strijd tussen twee grootheden. 


Hulstkoningin uit The Celtic Lunar Zodiac, p. 96
 © tekst: Helena Paterson
 ©  illustraties: Margaret Walty, 1992
Met dank voor de toestemming 


 Hulstboompje in de groei


Vaak zijn de bovenste blaadjes minder gekarteld

Kersttijd

De Hulst begeleidt ons naar de donkere helft van het jaar, waarin we meer naar binnen gericht worden. Pronkt ze altijd-groen-met-rode-besjes tijdens de Kerstdagen in onze huizen, op 6 januari vliegt ze eruit. Ze komt de deur niet meer in voor de volgende Midwinter. De takken worden ritueel verbrand en het is tijd voor de Eik om het stokje weer over te nemen. Volgens de legende voeren ze eeuwige strijd om de macht. Ik weet het niet. De overgang van licht naar donker en andersom verloopt geleidelijk. Pas op 21 september is de stand gelijk. Maar dat ze op hun eigen manier even sterk zijn staat wel vast 😉.


Besjes in bloei

Wat spiegelt de Hulst voor jou?

De altijd groene hulst is een symbool van levensenergie. De boom valt op door zijn stekelige bladeren en de rode besjes in de donkere wintertijd. Daarmee geeft hij je een indruk van strijd en vuur. Hij lijkt je af te weren met zijn scherpe randen en je te lokken met zijn vurige rode kleur. 

Je kunt niet zomaar om de Hulst heen. De struik spiegelt de strijdbaarheid die je in je hebt en daagt je uit om richting te geven aan je leven. Als ik in zijn buurt kom ervaar ik het vuur dat hij uitstraalt. Spiegelt de boom het vuur in mij? Spoort hij mij aan om mijn vuur op de goede manier te gebruiken? Gaat de Hulst de strijd met je aan of gaat ze voor je door het vuur?  
Hulst helpt je om de strijd met jezelf aan te gaan als emoties uit balans zijn. Hij zorgt ervoor dat we ons niet er niet door laten beheersen (verzoening).  De Bachremedie 'Holly' helpt tegen jaloezie. 



De rode besjes brengen kleur in de winter


Strijdbaar en beschermend, twee kanten die elkaar aanvullen

Magische toepassingen

Aan de hulst werden traditioneel beschermende eigenschappen toegeschreven. De boom werd gezien als een beschermer tegen ongelukken en werd daarom bij het huis boven de deur gehangen. Strijder en beschermer tegelijk dus. Geplant in de buurt van je huis of boerderij zou het bliksem op afstand houden. Het is intussen wetenschappelijk bewezen dat de bladnerven van de hulstbladeren als een soort bliksemafleiders fungeren en de boom voor blikseminslag bewaren. Dit geldt dan ook voor de objecten die in zijn buurt staan. Het was verboden om een hulst te kappen. Je mocht wel takken af snijden. 

Hulsttakken die binnenshuis opgehangen werden, beschermden het gezin voor kwaadwillende feeën.
Een hulst naast je huis beschermde voor en hekserij en boze tovenaars. Een gevaarlijk wild beest kon verjaagd worden door een hulsttak naar hem te gooien. Een zo'n takje in je zak bracht geluk, vooral voor mannen, want hulst werd als een mannelijke boom gezien, terwijl de klimop vrouwelijk was.  Hulstbladeren onder je hoofdkussen zorgden ervoor, dat je dromen uit kwamen. Beetje stekelig lijkt me dat wel. 

Ik ben trouwens wel heel benieuwd.
Gaan jullie voor de Hulstkoning of voor de Hulstkoningin 😉?








Bronnen

Huising, Marjannen, De heilige buxusmoeder, 2015
Maessen, Yvonne / Streefkerk, Jim, Kruiden, signatuur en eigenschappen, 1993
Paterson, Helena, The Celtic Lunar Zodiac, 1992
Therkelsen, Lina, Julens myter & Overtro, opvolger eerste uitgave 2017, 
P. 76-77: Kristtornkongen og Eikekongen

Websites

Bron van het stukje over de Holly-King en de  Oak-King. 
Aanvullend het verhaal over de jongeman met de hulst en de jonge vrouw met de klimop die hand in Hand het oude jaar uitluiden en het nieuwe verwelkomen. 
De afbeelding van de Hulstkoning komt van deze site. Er zijn meerdere sites waarop ik deze vind. 

Stukje over hoe bij onze voorouders de seizoenen en feesten met elkaar verbonden. 

Een van de sites over de werking van de Bachremedie Holly (Hulst).

Bij het verhaal de afbeeldingen van de twee koningen. De vrouw van de Eik koning was de Vlier, de vrouw van de Hulstkoning was de Hedera (Klimop). Hier komt de combinatie hulst - klimop terug.