Skip menu

Wat heeft smeerwortel jou te vertellen?

Herken je dat? Dat er soms zomaar opeens een vreemde plant spontaan in je tuin is komen wonen? Heb je last van je knie, komt er een grote smeerwortelplant oppoppen. Het kruid ondersteunt klachten die te maken hebben met botten en weefsels. Dus met die knie kwam het wel goed. 'Toeval', zul je roepen, of 'zomaar onkruid dat aangewaaid is'...

Ik hang de theorie aan dat kruiden die 'aan komen waaien' iets voor jou te betekenen hebben. Smeerwortel is zo'n kruid waarmee we verrast werden en dat ons tot denken stemde. Het kopje van de plant buigt zich omlaag alsof het een zware last moet dragen. Had de smeerwortel een boodschap voor ons? Ondertussen heeft de plant zich blijvend gevestigd in onze tuin. Hij heeft een plekje bij de schuur en breidt zich langzaam uit. 

Smeerwortel hoort bij de planeet Saturnus. Die planeet maakt dat je je verantwoordelijk voelt, en soms te veel op je schouders neemt. Je gaat gebukt onder je plichten en lasten. Best handig als je daar af en toe aan herinnerd wordt. 

Smeerwortel werkt o.a. op de botten, de huid, de nagels en het haar. Het verzacht en zorgt dat je beter bij je emoties kan komen. Smeerwortel werkt dus op de harde en beschermende delen van je lichaam. Misschien is zijn boodschap 'wees niet te hard voor jezelf'. Een potje smeerwortelzalf is een eerste hulp bij verstuikingen en blauwe plekken. Doe er je voordeel mee 😉.

Kruidentuin Abdijkerk Middelburg

Berm slootkant Maassluis







Kruidenpagina

Alle blogjes over kruiden staan op deze pagina bij elkaar: