Skip menu

Twee gekke dieren op een gevelsteen (Brielle)

Onderweg naar de Catharijnekerk in Brielle komen we langs de oude Waag. Daar is een merkwaardige steen in de gevel gemetseld. Eigenlijk zijn er twee gevelstenen boven elkaar te vinden. Op de bovenste staan de drie wapenschilden: het wapen van Holland, het wapen van Voorne en het wapen van Egmond. Maar het is de onderste die me opvalt. Er staan twee fabelfiguren op afgebeeld: Links staat een eenhoorn en rechts een onbestemd dier dat een beetje lijkt op een hond, maar dat ook niet is...

De fabeldieren dragen de wapens van de gemeentes Brielle en Oostvoorne. Het zijn de zogenaamde  'wapenhouders'. De eenhoorn draagt het wapen van Voorne en de 'hond' draagt het wapen van Brielle.  Als je goed kijkt zie je dat deze een mensengezicht heeft met hondenoren. Verder heeft hij de staart van een leeuw en gespleten hoeven. De naam voor dit fabeldier is Capurissa. De Capurissa is omstreeks 1600 als schildhouder bij het wapen van Brielle toegevoegd.

Dat moet denk ik geweest zijn nadat de Brielse priester Taerling een monster met zo'n uiterlijk uit de golven van de Maas zag opduiken. Het vreemde wezen had een vrouwenhoofd, de oren en staart van een hond en de voeten van een paard. Het doet me denken aan het verhaal van het monster van Loch Ness in Schotland. Zelf denk ik dat de staart van een leeuw meer bij de beschrijving past. 
Het is een mythologisch wezen uit Indonesië met de naam Capurissa. Later is de schildhouder vervangen door een ander mythologisch wezen dat we kennen uit Griekenland: de Centaur. Dat werd uiteindelijk in 1816 de officiële schildhouder. 

Als ik nou dacht dat de wapendragers van Brielle uniek waren had ik het mis. Tijdens onze vakantie in Schotland bezochten we een oude kerk in Edinburgh. Daar hing een bord met wapendragers aan een van de muren. Het is het wapenschild van Groot-Brittannië, in Schotland van 1714 tot 1801 gebruikt door koning George I, George II en George III. Links staat ook de eenhoorn. Een magisch dier en een sterke leeuw. Betere dragers voor je wapenschild kun je niet wensen, toch? 😉



De eenhoorn en de Capurissa 


Nieuwe wapendrager (Public Domain)


Wapenschild Schotse koningen 



Adres

Je vindt de gevelsteen op de hoek van de Venkelstraat (voormalige Groenmarkt) en de Koopmanstraat. 

Websites

Plaats waar je de gevelsteen kan vinden

Wapenschilden Schotland