Skip menu

Uit je keurslijf stappen

Kortgeleden zag ik een aankondiging van een tentoonstelling over kleding van vroeger. Daar stond zo'n jakje op waar een dame met een ragfijn middel in moest passen. Ik vind het wel wat hebben, zo'n slanke taille. Maar wat ik daarbij makkelijk zou vergeten, dat niet iedereen gezegend is met een middeltje waar zo'n jakje omheen past. Je werd daar een beetje mee geholpen door een keurslijf...

Ik ga eens even op zoek naar een definitie. Een ander woord dat je kan gebruiken is korset. Dan heb je het letterlijk over het insnoeren van je lichaam. De tweede betekenis is figuurlijk: je beperkt voelen in je vrijheid.

Bij korsetten heb ik wel een beeld. Mijn moeder heeft er lang een gedragen. Je kon de vetertjes aantrekken. Het leek me helemaal niks en ik ben er nooit aan begonnen. Geen keurslijf voor mij. Geen strak geregen kledingstuk waardoor ik me ingesnoerd voel. Nee, en ook geen step-in, om mijn buikje te verdoezelen. 

Hoe kan het je overkomen dat je ingesnoerd wordt in een keurslijf ? Dat je jezelf zo veel plichten, taken en leuke dingen hebt opgelegd dat er geen ruimte meer is om te ademen? Omdat dingen gaan zoals ze gaan. En omdat activiteiten zich ongemerkt kunnen opstapelen tot een teveel. En dan is die wake-up call om je dat te laten ontdekken. En aan jou (mij) de keuze om er uit te stappen. Of als dat niet mogelijk is om losser te 'veteren'. Kan allebei, als het maar bij je nieuwe levensstijl past 😉. 


Zijden jakje uit ongeveer 1870


Deel van de tekst bij het jakje

De aankondiging

Het museum is een kwartiertje fietsen bij ons vandaan. Behalve de (tijdelijke) Kleding Expositie is er een ouderwets snoepwinkeltje en stap je terug in een huis uit grootmoeders tijd. Vooral de keuken heeft voor mij iets extra aantrekkelijks. Het snoepwinkeltje trouwens ook 😉.

De Kleding Expositie

Het snoepwinkeltje

De keuken

Bij de uitgang staat een grote plataan en ik besluit om even neer te strijken in zijn schaduw op het kleine terras. De boom heeft het zwaar te verduren gehad lees ik ondertussen. Hij moest ERUIT! Op het filmpje (zie onder) is te zien dat de wortels de vloer van het museum omhoog drukken, waardoor er scheuren ontstaan. Dat moet je natuurlijk niet willen. Maar omzagen moet je evengoed niet willen, toch?
Nou is die boom daar niet gisteren geplant. In 2012 was hij 65 jaar oud en we zijn nu 12 jaar verder. Hij staat er gelukkig nog en de vloer is gerepareerd. Ik heb begrepen dat er als oplossing gekozen is voor het plaatsen van een damwand. Win-win situatie dan? Het blijft even de vraag hoe het met de boom verder zal gaan. Gaat hij herstellen van deze 'operatie'? Nog even en de Plataan heeft de leeftijd van een monumentale boom bereikt. Ik zou hem dat wel gunnen 😉.


Ik strijk nog even neer naast de oude Plataan

Niet alleen de lange takken vragen ruimte

https://www.schilpen.nl/het-museum/
Het museum toont de geschiedenis van het dorp Maasland en bestaat uit een winkel met woonhuis en aangrenzend pakhuis en een renteniershuis. Je stapt hier letterlijk terug in de tijd.

Filmpje bij korte tekst. De monumentale plataan van 65 jaar drukt met zijn wortels de vloer van het museum omhoog. Filmpje dateert uit 2012.

De boom moet minstens 80 jaar oud zijn en gezond. Daarnaast moet de boom opvallend zijn, belangrijk voor de geschiedenis of een speciale soort zijn.