Skip menu

1 mei: Een (Mei)boompje opzetten

 Op 1 mei werd traditioneel de Meiboom geplant. Dat was een omgehakte boom, die met groen blad, bloemen en linten versierd op het midden van het marktplein werd neergezet. Er werd om heen gedanst en gezongen. Het draaien van de mensen die linten vasthouden doet terug denken aan de rituele dansen van lang geleden. De Meikoningin werd gekozen en rondgereden door het dorp...

De Meikoningin of Pinksterbruid

'De Meikoningin of de Pinksterbruid is het mooiste meisje van het dorp, dat uitgekozen en vereerd werd. Ze wordt versierd met al het moois dat de dorpsbevolking haar daar voor komt lenen. Ze heeft een bloemenkrans om haar hoofd en een witte feestjurk met gekleurde  linten. Ze wordt afgehaald door een stoet meisjes en rondgedragen door het dorp. Bellen rinkelen en liedjes worden gezongen. 

De stoet mag nergens onderweg stil houden en onderweg worden giften ingezameld in een zilveren kom. Na de ommegang wordt feest gevierd en getrakteerd van het opgehaalde geld. 's Avonds worden alle versieringen aan de eigenaren terug gegeven'. 
Het verhaal is veel uitgebreider, maar te lezen in 'Het Zonnejaar' van Mellie Uyldert. 

Een alternatieve vorm van de meiboom is de Meipaal of de Pinksterkroon. Pinksteren valt vaak in de meimaand en de feesten lijken daarom sterk op elkaar. De Meipaal heeft een krans of hoepel die weer versierd is met gekleurde linten. Omdat Pinksteren meestal in de maand mei valt, werd de Meikoningin ook wel de Pinksterbruid genoemd. Net zoals de Meiboom dezelfde functie heeft als de Pinksterkrone.


Pinksterkrone op een voorjaarsfeest
© Joep Zander (licentie)

Kinderspelletje

We kennen nog het kinderspelletje 'de boom die wordt hoe langer hoe dikker'. We draaiden met zijn allen in een lange slinger om het voorste kind heen. Waren we aan het eind van de rij gekomen dan draaiden we terug en zongen: de boom die wordt hoe langer hoe dunner. Zou dit ook een echo zijn van een oude rijdans? 

Meimaand - Mariamaand

De kerk heeft de meimaand gewijd aan Maria. In die periode vind je bij de Maria altaren blauwe irissen. Blauw is de kleur waarin de kerk Maria het liefst afgebeeld ziet. 

Het feest valt samen met het Keltische feest Beltane en voorchristelijke viering van Walpurgisnacht.

Meer over feesten en het jaarritme vind je op: 


Bronnen

Uyldert, Mellie, Het Zonnejaar, 1981, p. 327