Skip menu

30 april en 1 mei: Walpurgisnacht en de heilige Walburga

Walpurgis is van oorsprong een voorchristelijk feest en wordt gevierd in de nacht van 30 april op 1 mei. Het hoort bij de vruchtbaarheidsfeesten. Net als de nacht van 1 november wordt de scheidingslijn tussen leven en dood als heen dun ervaren. Beide data liggen precies een half jaar uit elkaar. Het volksgeloof wil dat de heksen die nacht op de Blokberg dansen. Het feest gaat gepaard met vreugdevuren en symboliseert de vruchtbaarheid. Maar waar ligt dan de relatie met de heilige Walburga?...

Walpurgisnacht en de heilige Walburga

Walburga komt oorspronkelijk uit Engeland. Ze wordt geboren in 710 als dochter van koning Richard.
Zij volgde haar oom Bonifatius en trok naar Duitsland om het evangelie te brengen. Daar werd ze abdis van het klooster in Heidenheim waar ze stierf in 799. Ze staat hieronder afgebeeld met een flesje olie. Uit haar sarcofaag worden druppels opgevangen, die als genezend worden beschouwd. 
Haar naam is vanaf 1870 verbonden met Walpurgisnacht (1 mei), de datum waarop haar relikwieën overgebracht zijn naar Eichstätt. En daar beginnen verhaallijnen door elkaar te lopen. Want Walpurgisnacht werd al langer gevierd. De van de aarde verbannen heksen mochten gedurende één nacht in het jaar terugkeren voor een heksenfeest op de Blokberg. De Blokberg of Blockberg is de top van het Harzgebergte. Een andere naam ervoor is de Brocken.


De heilige Walburga met een flesje genezende olie


Het feest ter ere van de heilige Walburga legt er een nieuwe laag overheen. Want kerkelijk gezien is Walburga verbonden met de datum van 1 mei. De naam Walburga betekent: 'een macht verdediger, een fort'. Ik stel me voor dat je het kan vertalen als 'krachtige vrouw die het fort verdedigt'. En dan komen we dichtbij de andere betekenis van de naam. In oude boeken lees ik over Walburgen of Trojaburchten die een ronde vorm hadden. De -vrouwelijke- verdedigster zou Walburga genoemd worden. En daarmee is de kring dan weer gesloten 😉.

Uit: Zutphen: de Librije in de Walburgiskerk (link)
(met de naam Walburga kun je twee kanten op) 

Het feest valt samen met de tradities rond de Meiboom en de Keltische viering van Beltane


Meer over feesten en het jaarritme vind je op: